Gustavs Kitchen

Svarträttika

Svarträttika är en rotfrukt med svart skal och vitt, krispigt fruktkött. Den har en kraftig, pepparliknande smak som är både skarp och lite bitter. Storleken varierar från en stor potatis till en mindre knytnäve.

Användningsområden

  • Riven i sallader
  • Som garnering
  • Inlagd
  • I coleslaw
  • Som smaksättare i såser
  • Fermenterad

Tips från kocken

Skala alltid svarträttikan då skalet är beskt

Blötlägg skivad rättika i kallt vatten för att mildra den starka smaken

Kan rivas direkt före servering för bästa smak och textur

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, tunga exemplar utan mjuka fläckar. Skalet ska vara mörkt och jämnt utan sprickor. Mindre rättikor är ofta mildare i smaken än större.

Roliga Smaker att Kombinera med Svarträttika

Svarträttika + honung + citron
Honungens sötma balanserar rättikans skärpa medan citronen adderar friskhet
Svarträttika + rökt lax + dill
Den rökiga laxen kompletterar rättikans pepprighet medan dillen tillför fräschör
Svarträttika + äpple + valnötter
Äpplets sötma och valnötternas nötighet balanserar rättikans styrka

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Svarträttika

  • Rättika (samma mängd)
  • Pepparrot (hälften så mycket)
  • Daikon (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras bäst i kylskåp i en plastpåse med några hål för ventilation. Håller sig fräsch i 2-3 veckor. Skuren rättika bör användas inom några dagar.

Kultivering & historia

Svarträttika har länge varit en viktig grönsak i det centraleuropeiska och asiatiska köket. I Tyskland är den särskilt populär och används ofta i sallader och som tilltugg till öl. I Sverige är den mindre vanlig men har börjat dyka upp mer i butiker i takt med ökat intresse för olika rotfrukter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
20
Protein
0.8 g
Kolhydrater
4.2 g
Fett
0.1 g
Fiber
1.6 g

Vitaminer

Vitamin C
25 mg
Vitamin B6
0.1 mg

Mineraler

Kalium
230 mg
Kalcium
25 mg
Järn
0.4 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C
  • Innehåller antioxidanter
  • Stödjer matsmältningen
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Både blast och rot kan användas i matlagning.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept