Gustavs Kitchen

Oxbringa

Oxbringa är en kraftig och seg köttdel från nedre delen av nötkreaturets bröst. Detta muskulösa styck är känt för sin rika smak och behöver vanligtvis långsam tillagning för att bli mör och saftig. Det är en älskad del inom BBQ-kulturen, särskilt i Texas, där den långsamt röks under många timmar.

Användningsområden

  • Långkok
  • Grytor
  • BBQ
  • Rökt kött
  • Köttgryta
  • Pulled beef

Tips från kocken

Ju längre och långsammare du tillagar oxbringa, desto mörare blir den

Skär alltid emot fibrer för bästa mörhet

Låt köttet vila efter tillagning för bästa saftighet

Så Väljer Du Rätt

Välj oxbringa med jämn marmorering och vit eller ljusgrå fettvävnad. Köttet ska vara fast och inte ha några mörkare missfärgningar.

Roliga Smaker att Kombinera med Oxbringa

Oxbringa + BBQ-sås + rökig whiskey
Den kraftiga köttsmaken förstärks av den rökiga whiskeyn och den söta BBQ-såsen
Oxbringa + rostad lök + rosmarin
Den salta oxbringan får djup av den rostade löken och aromatisk kryddighet från rosmarin

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Oxbringa

  • Bog (samma mängd)
  • Bog roast (samma mängd)
  • Chuck (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara rå oxbringa i kylskåp och använd inom 3-5 dagar. Kan frysas i upp till 4 månader.

Kultivering & historia

I Sverige är oxbringa traditionellt en del av husmanskost och används ofta i långkok, grytor och traditionella rätter som kalops. I USA är den särskilt populär inom BBQ-traditionen, där den röks långsamt under många timmar för att bli mör och smakrik.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
250
Protein
26 g
Kolhydrater
0 g
Fett
17 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.1 µg
B6
0.3 mg

Mineraler

Järn
2.7 mg
Zink
5.2 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Källa till järn och zink
  • Innehåller viktiga B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept