Oxbringa är en kraftig och seg köttdel från nedre delen av nötkreaturets bröst. Detta muskulösa styck är känt för sin rika smak och behöver vanligtvis långsam tillagning för att bli mör och saftig. Det är en älskad del inom BBQ-kulturen, särskilt i Texas, där den långsamt röks under många timmar.
Användningsområden
- Långkok
- Grytor
- BBQ
- Rökt kött
- Köttgryta
- Pulled beef
Tips från kocken
Ju längre och långsammare du tillagar oxbringa, desto mörare blir den
Skär alltid emot fibrer för bästa mörhet
Låt köttet vila efter tillagning för bästa saftighet
Så Väljer Du Rätt
Välj oxbringa med jämn marmorering och vit eller ljusgrå fettvävnad. Köttet ska vara fast och inte ha några mörkare missfärgningar.
Roliga Smaker att Kombinera med Oxbringa
Oxbringa + BBQ-sås + rökig whiskey
Den kraftiga köttsmaken förstärks av den rökiga whiskeyn och den söta BBQ-såsen
Oxbringa + rostad lök + rosmarin
Den salta oxbringan får djup av den rostade löken och aromatisk kryddighet från rosmarin
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Oxbringa
- Bog (samma mängd)
- Bog roast (samma mängd)
- Chuck (något mindre mängd)
Förvaring
Förvara rå oxbringa i kylskåp och använd inom 3-5 dagar. Kan frysas i upp till 4 månader.
Kultivering & historia
I Sverige är oxbringa traditionellt en del av husmanskost och används ofta i långkok, grytor och traditionella rätter som kalops. I USA är den särskilt populär inom BBQ-traditionen, där den röks långsamt under många timmar för att bli mör och smakrik.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
250
Protein
26 g
Kolhydrater
0 g
Fett
17 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
2.1 µg
B6
0.3 mg
Mineraler
Järn
2.7 mg
Zink
5.2 mg
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Källa till järn och zink
- Innehåller viktiga B-vitaminer