Användningsområden
- Hamburgare och sandwichar
- Gratänger och grytor
- Lökringar
- Grillad som tillbehör
- Sallader
- Löksoppa
Tips från kocken
Skär jumbolöken i jämntjocka skivor för att säkerställa jämn tillagning
Blötlägg lökringarna i mjölk innan fritering för extra krispighet
För att minska risken för tårar, kyl löken innan hackning
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, tunga lökar med torrt, pappersaktigt skal. Undvik lökar med mörka fläckar, mjuka partier eller som börjat gro. En bra jumbolök ska kännas tung för sin storlek och ha ett intakt skal.
Roliga Smaker att Kombinera med Jumbolök
Smakprofil
Alternativ till Jumbolök
- Gul lök (2-3 vanliga lökar per jumbolök)
- Rödlök (2-3 vanliga lökar per jumbolök)
- Vitlök (1-2 huvuden för liknande smakstyrka)
Förvaring
Förvara jumbolök torrt och svalt, gärna i ett luftigt nät eller papperspåse. Undvik att förvara den i plastpåse då det kan leda till mögelbildning. I rätt förhållanden kan jumbolök hålla upp till flera månader.
Kultivering & historia
Jumbolök har blivit särskilt populär i modern matlagning, speciellt för restauranger och gatukök som serverar hamburgare och andra snabbmatsrätter där stora lökringar är önskvärda. I Sverige används den ofta i sallader, på grillen och i matlagning där man vill ha tydliga lökbitar.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Innehåller prebiotiska fiber
- Stödjer hjärt-kärlhälsan
- Kan hjälpa till att reglera blodsockernivåer