Inlagd sill är en klassisk svensk delikatess där färsk sill marineras i en lag med olika kryddor och smaksättningar. Traditionellt är den en viktig del av det svenska julbordet och midsommarfirandet. Sillen kan vara kryddad på många olika sätt, från klassisk matjessill till senapsill, löksill och kryddad sill.
Användningsområden
- Som tilltugg
- Del av julbord
- Midsommarmat
- Smörgåsbord
- Garnering
Så Väljer Du Rätt
Välj sill med fast, blank konsistens. Undvik sill med tecken på torrhet eller missfärgning. Lukten ska vara fräsch och havssaltig.
Roliga Smaker att Kombinera med Inlagd sill
Inlagd sill + gravlax + dill
En klassisk nordisk kombination där de marina smakerna förstärks av den fräscha dillen
Inlagd sill + äpple + rödlök
Sillens sälta balanseras av äpplets sötma och rödlökens skärpa
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Inlagd sill
- Ansjovis (liknande mängd)
- Gravad lax (något mindre mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Förvaring
Förvaras kallt, helst i kylskåp. Håller sig färsk i öppnad förpackning i upp till 1 vecka.
Kultivering & historia
Inlagd sill är en djupt förankrad del av svensk matkultur. Sedan medeltiden har sill varit en viktig proteinkälla och handelsvara för Sverige. Olika regioner har sina egna traditionella sätt att lägga in och krydda sill, vilket speglar landets rika mathantverk och maritima historia.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
150
Protein
18 g
Kolhydrater
1 g
Fett
9 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
5 μg
B12
2.5 μg
Mineraler
Kalcium
50 mg
Fosfor
200 mg
Hälsofördelar
- Rik på omega-3 fettsyror
- Bra källa till D-vitamin
- Högt proteininnehåll