Gustavs Kitchen

Fiskbullar i buljong

Fiskbullar är en klassisk svensk rätt gjorda av finmald fisk, ofta torsk eller annan vit fisk, som blandats med mjöl, mjölk, ägg och kryddor. De har en mild, len konsistens och är vanligtvis vita eller ljust gråaktiga. Serveras ofta i buljong, som tillbehör eller som del i en soppa.

Användningsområden

  • I buljong
  • Som sopptillbehör
  • I såser
  • Som huvudrätt med potatis
  • I sallader

Så Väljer Du Rätt

Välj fiskbullar som ser fasta och hela ut. De ska ha en jämn, len yta utan sprickor. Lukta dem - de ska ha en mild, fräsch fisldoft.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Fiskbullar i buljong

  • Fiskfärsbiffar (samma mängd)
  • Räkbiffar (något mindre mängd)
  • Kycklingbullar (samma mängd)

Förvaring

Förvaras kallt i kylskåp och äts helst inom 2-3 dagar efter tillagning. Kan frysas i upp till 2 månader.

Kultivering & historia

Fiskbullar är en älskad traditionell rätt i svensk matlagning, särskilt populär i husmanskost och som enkel, näringsrik måltid. De härstammar från tiders behov av att ta vara på all fisk och skapa mättande rätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
120
Protein
10 g
Kolhydrater
5 g
Fett
6 g
Fiber
0.5 g

Vitaminer

D-vitamin
2.5 μg
B12
1.2 μg

Mineraler

Kalcium
30 mg
Fosfor
200 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i kalorier
  • God källa till omega-3 fettsyror

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept