Strömming är en liten fet sillfisk som är mycket viktig i svensk matkultur. Den är mindre än vanlig sill och har en distinkt smak som är typisk för Östersjön. Fisken är silverglänsande med mörkare rygg och kan ätas på många olika sätt - saltad, fermenterad, rökt eller färsk.
Användningsområden
- Surströmming
- Stekt strömming
- I fiskgratäng
- Som pålägg
- I fiskbollar
- Rökt strömming
Så Väljer Du Rätt
Välj strömming med fast, blank och fuktig hud. Ögonen ska vara klara och ej grumliga. Lukten ska vara fräsch och havssaltig, inte sur eller unken.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Strömming
- Sill (samma mängd)
- Makrill (något mindre mängd)
- Sardiner (samma mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Förvaring
Förvaras kallt, helst i kylskåp. Färsk strömming håller 1-2 dagar. Rökt eller saltad strömming kan förvaras längre. Frys gärna in om du inte ska äta den direkt.
Kultivering & historia
Strömming är en central del av Sveriges matkultur, särskilt i kustregionerna. Den har varit en viktig proteinkälla och handelsvara sedan medeltiden. Surströmming, en fermenterad variant av strömming, är en särskilt känd och kontroversiell svensk delikatess känd för sin starka lukt.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
208
Protein
18.6 g
Kolhydrater
0 g
Fett
14.5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
13.8 μg
B12
8.7 μg
Mineraler
Selen
41.5 μg
Kalium
325 mg
Hälsofördelar
- Rik på omega-3 fettsyror
- Bra källa till D-vitamin
- Högt proteininnehåll
- Innehåller selen och B-vitaminer